עידן השפע, אורח החיים המהיר ושפע המזון מסביבנו גרמו לכך שהאוכל הפך למרכז. הוא חלק בלתי נפרד מחיינו, בילויים, מסעדות, מפגשים חברתיים, "שוברים" את שיגרת החיים ולעתים גורמים לאכילה בהיסח הדעת. האכילה הזאת בהיסח הדעת גורמת לעלייה בלתי רצויה במשקל.
תקופת החגים היא תקופה דיי ארוכה אצלנו בישראל, בחגים אנחנו נפגשים עם המשפחה ולעתים מפגשים אלו מעוררים מפגש רגשי טעון ששוב מוביל אותנו לאכילה רגשית לא מבוקרת או מסודרת.
בממוצע אנשים מעלים בתקופת החגים במשקל בין 2-5 ק"ג.
אז מה עושים עם החגים???
מתכוננים אליהם בחמישה שלבים פשוטים:
שלב ראשון: בוחרים את התפריט
עוד בזמן בחירת התפריט וחלוקת האוכל של מי מביא מה. שדרגו את המתכונים- למתכונים בריאים ופחות משמינים. דאגו שיהיו מבחר סלטים שווים וטעימים. והתכווננו במחשבה על שמירה של מסגרת.
שלב שני: ארוחות החג
זהו התרוצצתם, בישלתם, התעייפתם והגעתם לרגע- ארוחת חג מפנקת.
רגע לפני שאתם ממלאים את הצלחת חשוב ש,
- תעברו בעין על כל מבחר האוכל שיש לפני שתבחרו מה לשים בצלחת.
- תמלאו את הצלחת פעם אחת בכל מה שבחרתם, אם אתם עדיין רעבים אפשר להוסיף עוד מנה של סלטים וירקות חשוב להתייחס לסלט ולירקות כאוכל המרכזי ולא כאל תוספת. העיקרון לתת לגוף את מה שהוא צריך לא יותר ולא פחות. חשוב לבחור את מנת הבשר והפחמימה שהכי אוהבים או הכי מתחשק- על מנת לא ליצור מאבק רגשי.
- במהלך הארוחה לאכול לאט ובנחת לתת לנקודת השובע לעבוד. לנקודת השובע לוקח זמן לפעול כ-15 דקות מתום הארוחה.
- להרפות, לא להתעסק במה עוד לא טעמנו, לשחרר ולהזכיר לעצמנו שאנחנו אוכלים בדיוק מה שהגוף צריך לא יותר ולא פחות!
- ומה עם הקינוח לקחת או לא?! אם יש חשק לקינוח כדאי לבחור מכל הקינוחים את הקינוח שהכי אוהבים במנה אחת ומדודה, את מנת הקינוח לאכול לאחר שסיימנו לאכול לגמרי, בנחת, בנעימות ללא רגשות אשם אלא להיפך להתענג על הפינוק כי מגיע לי!!!
שלב שלישי: התייחסות לזמן פנוי בין הארוחות
התייחסות לחופש, לזמן הפנוי אצל הרבה מאיתנו חוסר השגרה השהייה בבית והזמן הפנוי הם מפתח לצעידה חוזרת אל המטבח והמקרר אז מה עושים בין הארוחות?
- שומרים על סדר יום באכילה – מומלץ לפתוח את הבוקר עם מנה חלבונית ללא פחמימה כגון: יוגרוט עם פירות וכפית פשתן טחון
- הופכים את הנשנושים בין הארוחות לנשנושים בריאים, מזינים ופחות משמינים כגון: סלט פירות עם תפוח וקינמון, פודינג צ'יה, פולי סויה מבושלים (אדממה), חצי כוס פופקורן תוצרת בית, פרוסת לחם מלא עם טחינה ודבש
- קומו מהשולחן, הספה, הטלוויזה ולכו לטיול קצר, להליכה בטבע תיצרו תנועה בגוף שתיתן גם תנועה והרפייה למחשבות.
שלב רביעי: לדבר עם עצמנו
הראש שלנו טוחן מחשבות. אכילה מוגזמת בחגים הרבה פעמים תגרום לנו להסתובב עם רגשות אשם, עם תחושה כבדה של חוסר הצלחה. ההרגשה של חוסר ההצלחה והתסכול יגרמו לגוף שלנו להפריש חומרים שמשפיעים לנו על המצב רוח וככה ניכנס למעגל כזה של: אוכל- רגשות אשם- מחשבות שליליות – שוב אוכל- רגשות אשם- מחשבות שליליות
המטרה שלנו היא לשבור את המעגל!
ולשנות את השיח הפנימי שלנו עצמנו לחיובי. איזה כיף זה לשמור על המשקל! לשמור על הבריאות! להיזכר בהרגשה הטובה שיש לנו אחרי שאנחנו מצליחים לעשות משהו או על ההרגשה הטובה שתהיה לנו כשנעלה על המשקל אחרי החג ונראה שהמחוג לא זז.
שלב חמישי: עושים סדר ומתחייבים לעצמנו
לוקחים דף ומתחייבים לעצמנו להקפיד על 4 טיפים (מכל המבחר) לאורך כל החג !בלי לזפזפ!
כאשר אנחנו כותבים את הטיפים אליהם אנחנו מתחייבים כדאי לפרט אותם ממש כמו רשימת מכולת, לתלות על המקרר ולהתחיל לעשות!
כי רק עשייה אפילו כזאת קטנה גורמת לשינוי!
שתהיה שנה מעולה!