הקיץ כבר כאן, החופש גם.
והילדים שלנו בתוך מסגרת "חדשה", מסגרת של חופש.
אני באמת אוהבת חופש.
אבל חופש בלי מסגרת יוצר בלאגן, בלבול ולחץ.
מה עושים עם הסדר יום המשובש, הארוחות וכל הג'אנק מסביב ואיך הופכים אותו לקצת יותר מזין?
אגב- לא רק לילדים אלא גם לבני נוער כשהמקרר לא נסגר וכל הזמן יש חיפוש אחר הנשנוש הבא…
1. מחליטים שיש מסגרת של שלוש ארוחות ביום, בנוסף, מחליטים על 2 ארוחות לפחות שבהן יש גם ירקות טריים כסלט או כירקות חתוכים. אפשר להכין ביחד עם הילדים את הסלט- ואז יש גם פעילות שמזיזה מהמחשב, הפלאפון או הטלוויזיה. (ואם בבני נוער עסקינן- אפשר לסכם איתם שהסלט של ארוחת הערב עליהם- תתפלאו, הם גם נהנים מהעניין….)
2. מחליטים מראש על ימים קבועים בהם קונים ארטיק. ואז צריך לזוז. צריך ללכת לחנות כדי לקנות את הארטיק או החטיף. הדבר יוצר השהייה בחשק, הדבר מפתח סבלנות ואורך רוח עד לקבלת הצ'ופר. ומזיז מהספה או הטלוויזיה ויוצר קצת תנועה.
3. מנקים את הבית מחטיפים וכשיש צורך בנשנוש בין הארוחות: מכינים בר נשנושים בריא- מכינים מראש צלחת ירקות חתוכים עם לימון ומלח, אפשר לשים ירקות שבאים בקטן כמו עגבניות שרי, נבטים טריים (תתפלאו כמה כיף לילדים לנשנש אותם…ותתפלאו עוד יותר איך כל הבית מנשנש ירקות, כי פתאום הם זמינים שטופים, חתוכים וטעימים).
4. מחליטים על ארוחה שבועית מתוקה למשל כמו פנקייק- אפשר ורצוי לשדרג את המתכון ולהוסיף: קוואקר, פשתן טחון, להפחית את כמות הסוכר עם מעט סילן.
5. בנוסף אפשר בארוחה המתוקה להכין גם סלט פירות, ולהגיש אותו בכוס מיוחדת, אפשר להקפיא את הפירות, ואפשר להוסיף פירות מיוחדים כמו אוכמניות ופטל קפוא. אפשר להוסיף לסלט פשתן טחון, אגוזי מלך קצוצים, קוקוס וסילן. משדרג את הטעם ואת הערך התזונתי של הסלט בחומצות שומן איכותיות.
6. כשיש טיול במקום ללכת על האוטומט של חטיפים- אפשר להכין קופסא עם אבטיח או מלון או קופסא של ירקות, עושה לגמרי את העבודה ובנוסף נותן פצצת אנרגיה ומרווה את הגוף בחום הקיץ הלוהט.
7. אם כבר חטיפים להעדיף חטיפים מופחתים בשומן רווי כמו בייגלה, קרקרים, פריכיות אורז (לא תאמינו כמה ילדים אוהבים פריכיות אורז- אפשר להוסיף לבנה או גבינה) או פופקורן תוצרת בית.
8. במקום משקאות ממתוקים כמו מיץ או פטל. אפשר להכין קנקנן עם לימון, מעט סוכר ענבים, נענע ומלא קרח. המשקה גם מרענן ומצנן וגם טעים ומופחת סוכר.
9. להכין עוגיות בריאות ולהציע אותם כנשנוש כשמתחשק משהו מתוק. עדיף בהרבה על עוגיות או ממתקים קנויים כי בעוגיות השליטה על כמות הסוכר ויתר המרכיבים היא בידיים שלנו.
10. ג'אנק פוד תוצרת בית- לבחור יום בשבוע שבו מכינים ג'אנק פוד תוצרת בית. אצלנו למשל פיצה הום מייד תמיד מקבלת ניקוד גבוה. את הרוטב אפשר להכין מעגבניות טריות ושום- ואז מקבלים פצצה של נוגדי חמצון וליקופן. את הבצק אפשר לערבב חצי מקמח מלא וחצי מקמח לבן ואז מקבלים דגן מלא. ואת התוספות לפיצה אפשר להכין מירקות טריים כמו בצל ופטריות ואז גם מקבלים סיבים וערכים תזונתיים.
ולסיום, נכון. תכנון מראש דורש השקעה, שיח, זמן ולפעמים אף מאבק.
אבל הוא משתלם כל כך לטווח ארוך והוא חלק בלתי נפרד מחיי השפע מסביבנו, מהחינוך אותו אנו מעוניינים לתת לילדנו- כי הוא נותן כלים לחיים.
כלים של בחירות והתאמות- להכניס גם אוכל מזין ובריא לגוף.
כלים של הקשבה עצמית- בחינה מתי אוכלים משעמום ומתי מרעב.
כלים של דחיית סיפוקים- בחיים כמו בחיים, לא הכול מגיע עכשיו ומיד. חשוב לפתח את הסבלנות, לדחות סיפוקים מיידים, ולחכות לזמן הנכון לאכול את האוכל שמתחשק.